ek-transparent-2.png FREDRIKSLUNDS GÅRD        facebook-symbols-for-status.png

Hem Aktuellt Butiken på Landet Inredning/present Odlingar Om gården Kontakt test

  

                             

        

                               

Fredr.IMG_8773.JPG

Sparris

För att se öppettider hänvisar vi till Aktuellt där vi uppdaterar oftare än här.

Vi planterade knappt ett halvt hektar sommaren 2003, och fortsatte med ett hektar sommaren 2004. I år 2009 har vi planterat ytterligare ett hektar, som vi dock inte börjar skörda förrän år 2011.

Skörden sker från början av maj till som längst midsommar. Därefter måste sparrisen växa till för att kunna skördas under flera år.

Sparris är en delikatess som skall avnjutas så färsk som möjligt. Efterfrågan i Sverige ökar hela tiden, dock finns inte så många producenter, totalt odlas c:a 30 ha i hela landet. Vad vi känner till så har vi den nordligaste odlingen. Skåne har ett par stora odlare 3-6 ha, annars är Gotland centrum för sparrisodlingen i landet.

Sparris är rik på fibrer och mineraler, bl.a kalium, calcium, järn och magnesium. Rik på A, B och C vitamin. Innehållet av salter av organiska syror som citron- och äpplesyra är nyttigt för urinämnesomsättningen, och sparris är därför bra för personer med dåligt fungerande njurar.

Om sparrisen känns lite mjuk när den legat i kylskåpet eller i bilen på väg hem, är det lätt att få den fräsch igen genom att ställa dem i lite vatten, men inte länge en ½ timma räcker oftast annars tappar den gärna smak . I kylskåp står sig sparrisen flera dagar men det är bra om man lindar lite fuktigt papper runt snittytan. Vi kommer att försöka samla lite recept här så småningom, men det räcker nästan att bara koka 4-5 min samt att ha lite smör och salt på......"jättegott".

Vi får ofta frågor om vin till sparrisrätter. Våren 2009 har vi haft middag med flera olika sparrisrätter där vi inbjudit en expertpanel för att testa olika viner. Resultatet var inte helt lätt att utläsa av olika skäl. Använder man endast sparris som förrätt är t.ex Pinot Gris Reserve (nr 2899) perfekt. Panelen fann detta bäst under de första 15 minuterna. Därefter blev den ngt tung, saknar fruktsyran. Äter man sparris helt igenom middagen med sparrispaj, sparris inlindad i skinka mm. vann enligt vår panel, Couvent des Jacobins (nr 5798) som är fylligare av druvan Chardonnay. Systembolaget rekommenderar druvsorten Sauvignon Blanc till sparrisrätter. Vi provade Sancerre (nr 2245) men fann den ngt tunn, dock blev den god tvåa. Rött vin kan vi ej rekommendera.

 

Så här ser sparrisen ut innan skörd i maj!

Nedan finns en bild tagen på sparrisfältet i augusti!

   

 

 

    

   

Sök

Skriv in det du vill söka efter här