ek-transparent-2.png FREDRIKSLUNDS GÅRD        facebook-symbols-for-status.png

Hem Aktuellt Butiken på Landet Inredning/present Odlingar Om gården Kontakt

  

                             

        

                               

Fredr.IMG_8773.JPG

Potatisrecept

 

Råraka med bacon

2 portioner

Skala och riv 4 medelstora potatisar. Strimla bacon (½) paket) och blanda med den rivna potatisen.

Värm en stekpanna, tillsätt 1 matsked rapsolja (eller annat matfett). Lägg i ett tunnt lager av blandningen och stek gyllenbrun på båda sidorna. Krydda gärna med svartpeppar och salt.

 

Hasselbackspotatis

En klassiker väl värd att komma ihåg, passar bra till alla stekta kötträtter. Skala stor potatis (liten"delikatesspotatis" behöver ej skalas). Skär potatisen i jämna skivor, dock ej helt igenom. Ställ potatisen i en ungsfast panna och krydda, samt häll smält smör över potatisen och stek i 225 gr cirka 25 - 45 min beroende på storlek.

 

Småpotatis och oliver

4 pers.

Tag c:a 1 kg liten delikatesspotatis, lägg i den torra potatisen i upphettad rapsolja (c:a 225 grader). Stek i ungefär 25 min och blanda runt då och då. Blanda i svarta oliver i slutet och krydda gärna med några kvistar rosmarin.

 

Klyftpotatis

Skala potatisen och skär i klyftor. Lägg potatisen i en bunke med lite olja och rör om. Lägg sedan potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Salta lätt och sätt in i ungen på ca 200 grader (högre temp utan papper) och låt stå tills potatisen har en fin färg. Det går även bra att göra klyftor med skal särskilt med sorter som King-Edward som har tunt skal.

 

Varm potatispaté

Serveras som ensamrätt med sallad eller i stället för potatisgratäng. Detta behövs för 5-6 pers.

1 kg potatis

3 ägg

1 dl riven ost

4 dl vispgrädde

1 dl haggat kryddgrönt

1 tsk salt

1 krm körvel o gräslök

½krm cayennepeppar

1 vitlöksklyfta

1 dl riven ost

1msk smör eller margarin

Gör så här:

1. Skala och skär potatisen i mycket tunna skivor gärna med matberedare.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in ett kärl med höga kanter, halvfyllt med vatten, till vattenbad. Smörj en avlång form som rymmer c:a 2 liter med kallt smör. Kläd formens botten med smort smörpapper. Vispa äggen och sätt till 1 dl ost, grädde, kryddgrönt, salt, peppar, cayennepeppar och pressad vitlök.

3. Lägg i potatisskivorna i gräddblandningen. Ta upp några i taget och lägg i formen, lager på lager. Varje potatisskiva måste vara täckt av gräddblandning. Tryck till skivorna då och då så att det blir fast packat.

4. Häll över den gräddblandning som är klar och strö över 1 dl ost. Klicka över lite matfett. Grädda i varmbad cirka 1 ½ timma. Täck med folie om pate´n blir för brun.

5. Låt stå i 15 minuter innan den stjälps upp. Vill man ha fin färg ovanpå pate´n kan man grilla eller gratinera på hög värme.

   

 

 

    

   

Sök

Skriv in det du vill söka efter här